Skygg vuxen katt hemma – och nu?

Home / Skygg vuxen katt hemma – och nu?

Det här är en fortsättning på ’Skygg kattunge hemma – och nu?’. Processen med att tämja en vuxen skygg katt är mycket längre och svårare än att arbeta med kattungar. Den kan ta många månader eller år. Är du verkligen beredd för det? Katten kommer kanske aldrig att bli tam eller möjlig att klappa.

Tar du ansvar för en skygg katt måste du vara beredd att du kanske aldrig kan omplacera katten och du måste kunna ta ditt ansvar för katten hela dess livstid. Du kommer inte att hitta en plats på katthem om du ger upp och du får aldrig släppa ut en katt eller avliva den för att du inte klarar av uppgiften. Så tänk noga på vad du klarar av innan du tar en skygg vuxen katt.

Jag skulle absolut inte rekommendera att ta in en skygg vuxen katt om man inte har erfarenhet, intresse och support för skygga katter. En rädd katt kan skada sig själv och dig när den får panik. Och en ”ilsken” panikkatt kan ge stora skador.

Ofta vet man ingenting om kattens bakgrund. Är den född inne eller ute? Har den haft några kontakter med människor och vilka? Har de blivit matade någonstans eller blivit bortsparkad av någon människa? Också katter som har haft ett hem någon gång kan bli aggressiva och rädda för människor. Livet för hemlösa katter är stenhårt och det finns många faror för dem. Människor, bilar, ljud. En hemlös katt försöker bli en överlevare med alla reflexer och instinkter som t.ex. ett rovdjur har.

Om du nu har bestämt dig för att ta in en skygg katt krävs det en del förberedelser.

Se till att ha en bra veterinär som är van att handskas med skygga katter. Kolla om du kan låna en kläm bur för lättare hantering. Det bästa är alltid att en infångad katt kan komma direkt till en veterinär för undersökning, kastrering, vaccinering, ID-märkning, avmaskning och behandling av skabb. Senare blir det mycket svårare att få in katten i en transport bur igen.

Ha din katt i ett begränsat utrymme, släpp den aldrig så att den kan gömma sig i hela lägenheten eller huset. Kolla noga att det inte finns otillgängliga gömställen som luckor i panelen eller hål i garderoben. En rädd katt kan klämma in sig överallt. Jag fick rycka loss hela diskbänken när en katt kröp in genom hålet där avloppsröret försvinner och jag inte ville ha en massa bajs och kiss där. Ta ut allt onödigt från kattens rum. För en skygg katt är det irriterande med en massa nya möbler och saker. Skaffa leksaker (ibland vill tom en vuxen katt leka), klösbrädor och gärna en lektunnel för att gömma sig.

Säkra rummet genom att kolla fönsterlåsen, ventilationsöppningar och häng gärna en lapp på dörren så att alla som går in där öppnar dörren försiktigt.

Men en skygg katt behöver egna gömställen. Inredd en plats eller flera under sängen, bakom soffan osv. Lägg något använt plagg från dig i gömstället så att katten kan vänja sig vid din doft. Närma dig inte kattens gömställe om det inte är absolut nödvändigt. Det måste finnas en plats för katten där den kan slappna av utan att känna sig trängd av en människa. En skygg katt ska alltid komma till dig och inte du till katten.

Begränsa dina besök i kattens rum de första dagarna genom att bara städa lådan och mata katten. Låt den utforska rummet själv.

Sedan kan du börja med kontakt fasen. Var i kattens närhet så mycket som möjligt men ta ingen direkt kontakt med katten. Ställ in din TV i rummet, eller datorn, prata eller nynna hela tiden med lugnt röst. Är du inte inne ha TV ´n eller radion på (låg volym) med mycket pratkanaler.

Ha flera kattlådor i rummet, täckt eller öppet och prova olika strö. En del katter som har levt i en stad är inte vana att krafsa ner sitt bajs, dels för att de bara hade hårda ytor som toalett men också som en territoriell markering för andra katter. Om katten bajsar på fel ställe, ta inte bort det utan lägg det i kattlådan. Städa inte för mycket där eller använd för mycket parfymerad strö. En kattlåda måste lukta toalett för en katt. Ibland är det nödvändigt att använda trädgårdsjord först. Låt inte en massa mjuka kuddar eller sängkläder ligga framme innan katten är rumsren. Täck över känsliga möbler, sängen osv med plast eller en presenning.

Gör dig ofarlig för katten. Undvik snabba rörelser, sitt gärna ofta på golvet. Spela katt själv. Stirra aldrig på den. Titta ner eller åt sidan. Om du tittar katten i ögonen, blinka långsamt hela tiden men vänd helst bort ansiktet. Mima att du tvättar dig i ansiktet med händerna som en katt gör, gäspa, rulla ihop dig, var nära golvet. Smacka när du äter i kattens närhet. Låt katten bli nyfiken på dig.

Börjar mer och mer att muta katten med godbitar men sträck aldrig ut handen. En hand är alltid farligt och utsträckta finger påminner en katt om klo.

Pratar mycket, lek med fjädervippor, laserpenna eller liknande och var generös med godis.

Den här fasen är nog den längsta om viktigaste för att få en katt tam. När du känner att katten har fått förtroende för dig kan du börja med nästa fas – kroppskontaktfasen.

Ha dina händer (knutna) i närheten av katten. Testa med handskar på. En del katter är mindre rädda för handskar än för en synlig hand. Använd långa målarpenslar, fjädervippa eller en hembygd pinne med en bit mjuk flanell lindad kring toppen och närma dig försiktigt kattens kropp. Lämna den där allt längre för att sedan sakta flytta den längre bort igen (om du flyttar för fort kommer katten troligen att slå till på det instinktivt). Syftet är att röra kattens päls utan att reagera hårt.

Börjar att röra den på huvud och ner mot nacken. Undvik att vidröra kattens ben och mage. Närma dig katten från sidan, aldrig bakifrån. Allt det tar mycket tid och tålamod. Alltid utvecklas långsamt och fortsätta prata. Var uppmärksam på varje tecken av problem (defensiv aggression) – platta öron, vidgade pupiller, lågt morrande, svansföring, pälsen eller i extrema fall kan katten trycka hela kroppen mot golvet och tappa kontroll på tarm och urinblåsa, eftersom den känner sig erövrad. Många katter, även tama husdjur, kissar i förskräckelse. Om detta händer, backa till en punkt där katten var för ett par dagar innan du försöker närma dig igen.

Ha fasta rutiner omkring katten annars blir den osäker och därmed aggressiv.

Den bästa hjälpen du kan få för en skygg katt är genom dina egna tama katter. En katt iakttar allt, framförallt hur andra katter beter sig. Klappa dina katter synligt för den skygga katten och prata samtidigt mycket.

Det här är ingen vetenskaplig avhandling men handlar om mina erfarenheter och vad jag har lärt mig.

Lycka till med dina skygga katter. De är värda all möda!

Stort tack till Alexej från Hittekatter iFokus som skrev artikeln.