Socialisera skygga kattungar

Home / Socialisera skygga kattungar

Skygg kattunge hemma – och nu?

Framförallt – det finns inga vildkatter i Sverige. Om man inte räknar lodjuret som vildkatt. Men ofta kallas förvildade tamkatter felaktigt för ”vildkatter”. Riktiga vildkatter, som europeisk vildkatt och skotsk vildkatt kan dock inte tämjas. Däremot går en ute född förvildad tamkatt ofta att få tam.

Våra ”vildkatter” är alltså förvildade tamkatter som vi kallar för skygga katter, skyggisar. Många av dem har haft ett hem någon gång och har hamnat ute av olika anledningar. Andra är födda ute, ofta av en f.d. tam katthona. Men det hårda livet utan hem gör alla katter snabbt till skygga katter. Människorna är farliga, stora, högljudda och ofta ovänliga mot katter. En katt måste uppsöka närheten till människor för att hitta mat men lär sig samtidigt att vara försiktigt.

Men vad gör man nu om man får hem en skygg katt, infångad med fälla, rädd och fräsande?

Jag har letat på nätet och hittat många tips.

Alla katter är olika precis som vi människor är. Att socialisera en katt är alltid en utmaning som jag inte skulle rekommendera för en nybörjare. Det kan det lätt sluta i en katastrof både för människan och för katten.

Kattungar

Forskning visar att den normala socialiserings fasen hos kattungar är när de är 3 – 9 veckor gamla och från den 8:e veckan blir det svårare att tämja de för var dag. Men även kattungar upp till en ålder av 12 veckor kan bli tama, äldre kattungar ofta med en viss rädsla och en liten andel av kattungar (ca 10 %) kommer inte att tämjas alls.

I genomsnitt tar en socialisering 2 – 6 veckor beroende på kattungens ålder och grad av rädsla. Det är svårare med en kull skygga kattungar än med bara en.

Det första steget är att skapa förtroende och få kattungen att lita på människor. Det bästa är att hålla vilda kattungar i ett begränsat rum (bur) där de kommer att se människor ofta. En del människor föredrar att ha dem lösa i ett litet rum, men detta kan resultera i ”inomhus-vildkatter”. Andra har dem bara lösa under kel- och lektider. Spendera mycket tid med dem och tala försiktigt till dem. Rör dig långsamt och tyst för att inte skrämma dem – de kommer att vara nervösa i början. När du är ute från rummet lämna en radio eller TV på, helst på en ”talar” kanal, för att vänja dem att mänskliga röster är en normal del av katt-livet. En inspelning på band av din röst är ännu bättre.

Ta inte i katten de första dagarna, låt den återhämta sig från sin förskräckelse över att vara i närheten av människor. Muta kattungen med godbitar så att de accepterar dig som en surrogatförälder. När du närmar dig katten gör det inte med utsträckta fingrar – hoprullade fingrar är mindre hotfullt.

Kattungar behöver mycket kontakt med människor – inte bara fysisk utan också att ha närvaro av människor runt omkring sig. De måste också vänja sig vid det normala dagliga hushållets ljud och aktiviteter om dem inte att ska vara rädda för dessa senare i livet.

Om du har kattungar lösa i ett rum, umgås sittande på golvet med lite mat som du själv kan äta. Släpp udda munsbitar nära dig eller erbjud det i fingrarna samtidigt som du pratar med kattungen lugnt och lockande. Efter några dagar kommer deras förtroende att växa och de kommer närmare i hopp om något gott. Nu kan du påbörja den fysiska kontakten.

Börja med den minst aggressiva kattungen. Du kan placera en handduk över den och om den förblir lugn, klappa den försiktigt på huvudet bakifrån. Närma dig katten alltid bakifrån så att den inte ser dina händer. Upprepa detta flera gånger under ett antal dagar, tala lugnt på samma gång. Stirra aldrig på en kattunge – det är hotfullt. Om den blir rädd, sluta klappa, prata lugnande. Det sägs att när en rädd kattunge spinner medan du klappar så kampen till hälften vunnen.

När den förblir lugn under kelande kan du ta nästa steg. Grip kattungen säkert i nacken, som sin mor skulle göra, och placera den på ditt knä. Håll den på ett säkert sätt, klappa den och tala försiktigt. De flesta kommer att försöka gräva huvudet under armen, många kommer att darra, så du måste vara lugn och lugnande. Om kattungen får panik sätt den tillbaka i sin sovplats eller bur och gå tillbaka till ”kelar fasen” när den har lugnat sig.

I början kan du inte lägga en hand under kattungens bakdel utan att den börja ”sparka” men när den har vant sig kommer du att kunna lyfta den som du gör med en tam kattunge. När du plockar upp eller håller kattungen gör det säkert men bekvämt. Håll inte för hårt eller pressa den för då kommer katten att koppla ihop hantering med smärta. Håll inte heller för löst så att den kan ramla ner. I början kan du behöva använda handskar.

När katten har vant sig att klappas och lyftas kan du börja med att vänja den med andra människor. Instruera alla noga först, framförallt barn.

Hur lång tid tar det att få en kattunge tam?

Alla kattungar är olika på grund av temperament och hur mycket exponering man har tidigare haft till människor. En kattunge kommer att utvecklas i sin egen takt allt eftersom den börjar känna sig trygg och säker och utvecklar tillit till den person som tar hand om den. Du kan inte skynda på saker och ting för då gör kattungen inga permanenta framsteg. Förstärk socialisering med mycket kattgodis och senare mycket lek och kel.

Det bästa hjälpmedel med en skygg kattunge är en tam katt i närheten. Katter iakttar allt och när de ser hur en tam katt kan vara mot människor vågar de kanske göra likadant.

Ett stort tack till Alexej vid Hittekatter iFokus som skrev artikeln!