Adoptera

Adoptera en katt, hjÀlp att rÀdda fler

Som kattĂ€lskare anser vi att det viktigaste vi kan göra Ă€r att se till att alla katter som lever ska ha det liv de förtjĂ€nar. Bland annat ser vi till att kastrera alla katter som kommer till oss och pĂ„ sĂ„ vis förhindrar vi att det varje Ă„r föds tusentals oönskade kattungar. Detta Ă€r ett av mĂ„nga steg i arbetet med att höja kattens status och slĂ„ hĂ„l pĂ„ gamla skrönor (som att alla honkatter bör fĂ„ minst en kull innan de kastreras). Genom att adoptera en hemlös katt istĂ€llet för att köpa frĂ„n privatpersoner hjĂ€lper du Ă€ven till att minska den sĂ„ kallade “buskaveln”, samtidigt som du fĂ„r en vĂ€n för livet.

Att adoptera en hemlös katt innebÀr att du ger en vilsen sjÀl en andra chans. Katterna som kommer in till oss Àr av olika Älder, bakgrund och personlighet. Ofta har de levt ett tufft liv vilket kan ha gjort dem osÀkra eller rÀdda för mÀnniskor. Tillsammans med vÄra stödhem försöker vi sÄ gott vi kan att ge varje katt den kÀrlek och tid som behövs för att fÄ dem att lita pÄ oss tvÄbenta igen. Ibland gÄr det och du kan adoptera en katt som Àr orÀdd och social. I mÄnga fall kommer katten dock ta ett steg tillbaka nÀr den flyttar och det hÀnger pÄ dig att ha tÄlamod och omtanke för att ge katten en chans att bli trygg och bekvÀm i sin nya tillvaro. I nÄgra enstaka fall blir katten aldrig helt trygg Àven om den vÀnjer sig vid mÀnniskor. I dessa fall behövs ett hem som söker sÀllskapet av en katt och inte kel och gos.

Vilken typ av katt passar dig?

Vad gör du om 20 Är?

En katts livslĂ€ngd Ă€r 10-20 Ă„r. Tror du att din katt kommer att passa in i ditt liv dĂ„? Fundera Ă€ven pĂ„ hur en katt förĂ€ndrar ditt liv – innan du skaffar dig en.

FrÄga dig följande:

 • Har nĂ„gon i slĂ€kten/familjen anlag för pĂ€lsdjursallergi? Finns det allergiker i din nĂ€rmaste bekantskapskrets? Hur kommer en katt pĂ„verka ert förhĂ„llande?
 • Hur löser du kattpassning om du reser bort pĂ„ semester?
 • Om du flyttar till mindre yta, till exempel frĂ„n hus till lĂ€genhet, rĂ€knar du dĂ„ in katten i den nya bostadssituationen?
 • Om familjesituationen förĂ€ndras, rĂ€knar du med att behĂ„lla katten?
 • Hur mycket arbetar du? Jobbar du heltid och Ă€r du i övrigt mycket utanför hemmet borde du övervĂ€ga om du överhuvudtaget ska skaffa katt. En möjlighet Ă€r att skaffa tvĂ„ katter, sĂ„ att de har sĂ€llskap av varandra, men det betyder inte att de kan vara utan matte eller husse.

Katter Àr levande varelser, de fÀller pÄ möbler och klÀder, har vassa klor som inte alltid bara anvÀnds pÄ klösbrÀdan, utrÀttar sina behov i en toalÄda inomhus som inte alltid luktar gott och det kan hamna kattsand utanför lÄdan.

Att hÄlla sÀllskapsdjur kostar pengar. RÀkna med utgifter för mat, sand, leksaker, vaccination, försÀkring, veterinÀrbesök, inackordering i kattpensionat mm.

Du kan börja med att titta pÄ de katter som vÀntar pÄ att fÄ flytta till ett eget hem hÀr pÄ hemsidan. LÀnken till aktuella annonser hittar du lÀngre ner pÄ denna sida.

Vi har inget katthem. IstÀllet Àr vÄra katter placerade i privata stödhem. Detta innebÀr att du tyvÀrr inte bara kan komma förbi och titta pÄ alla katter pÄ plats. Om du gillar en katt du ser hÀr pÄ sidan arrangerar vi gÀrna en trÀff.

NÀr du hittat en katt som du tycker om, eller om du kÀnner dig osÀker pÄ vad för katt som skulle passa dig, fyll i en intresseanmÀlan sÄ kontaktar vi dig för ett hembesök.

Vi Àr noggranna i arbetet med att se till att rÀtt katt kommer till rÀtt hem. Katter har olika personlighet precis som vi mÀnniskor och det allra viktigaste för att kunna leva i harmoni Àr att man passar ihop. DÀrför börjar vi alltid med ett hembesök dÀr vi fÄr lÀra kÀnna dig och kan besvara frÄgor och funderingar, samt rekommendera katter som vi tror kan passa hemma hos dig.

Vi kommer heller aldrig nÄgonsin att lÀmna över katten och sÀga tack och hej. Vi kommer att finnas till hands för att ge rÄd och tips bÄde innan och efter adoptionen.

Har man aldrig haft katt och Ă€r osĂ€ker pĂ„ hur det skulle vara, kan man alltid anmĂ€la sig som stödhem. Vad det innebĂ€r kan du lĂ€sa mer om under fliken “Stödhem”.

NÀr du adopterar en katt frÄn oss kan du kÀnna dig trygg i att katten Àr kastrerad, vaccinerad och id-mÀrkt, vi sköter ocksÄ registreringen hos SKK.

Ett problem i Sverige Àr kattens lÄga status vilket gör att antalet övergivna katter konstant ökar. Vi vill naturligtvis verka för att höja kattens status i samhÀllet och anser dÀrför att en katt ska vÀrderas rÀttvist.

Oftast har vi högre kostnader för varje individ som vi tar hand om Àn vÄr adoptionssumma pÄ 2000 kr, dÀrmed Àr adoptionskostnaden bara en del av det vi lÀgger ner pÄ varje katt.

Om du Àr intresserad av att adoptera en kattunge och har noga tÀnkt igenom kring ansvaret som kommer med att adoptera unga katter sÄ ber vi dig att skicka in en generell intresseanmÀlan. Kattungar lÀggs inte ut i form av adoptionsannonser, istÀllet placeras du i en adoptionskö och vi jobbar tillsammans med att hitta vilken/vilka ungar som passar i just din familj.  Kattungar finns framförallt tillgÀngliga mellan maj och oktober.

För att ge vÄra kattungar den bÀsta tÀnkbara starten i livet har vi nÄgra riktlinjer som gÀller vid adoption av en kattunge.

 • Kattungar fĂ„r inte slĂ€ppas ut innan de Ă€r kastrerade, id-mĂ€rkta och vaccinerade.
 • Bor du i ett tĂ€tbebyggt omrĂ„de med mycket trafik kommer vi endast att adoptera katten som innekatt. Vi vill i den mĂ„n det Ă€r möjligt undvika att katter omkommer eller blir skadade i trafiken.
 • Kattungar yngre Ă€n 20 veckor adopteras inte som ensamkatter. Om du inte har katt sedan tidigare adopterar vi endast ut kattungar i par.

Priset för en kattunge Àr 2000:-. Kattungar kastreras inte innan flytt, utan det Àr ditt ansvar att kastrera katten/katterna nÀr de nÄtt könsmognad.

Klicka hÀr för att komma direkt till intresseanmÀlan!

 

 • Vuxen Katt

  2000 SEK

  VeterinÀrkontroll

  Kastration

  Vaccination

  ID-mÀrkning

  Registrering

 • Kattunge

  2000 SEK

  VeterinÀrkontroll

  Avmaskning

  Vaccinering

  ID-mÀrkning med Microchip

  Registrering

  Du Àr sjÀlv ansvarig för att kastrera katten nÀr den nÄtt könsmognad.

 • Seniorkatt

  GÀller katt 8 Är och Àldre.

  1500 SEK

  VeterinÀrkontroll

  Kastration

  Vaccination

  ID-mÀrkning

  Registrering

Redo att hitta din nya vÀn?

Klicka pÄ knappen nedan för att se alla katter som finns ute för adoption just nu