Att vara volontär

Hem » Att vara volontär

Vad kul att du har hittat hit och är intresserad av att bli volontär!

Viktigast för oss att förmedla initialt är att vi inte har något katthem, att vara volontär hos oss innebär alltså inte att mata och klappa katter.

Vi har flera olika typer av uppgifter och vi är naturligtvis också väldigt intresserade av att höra om du har några egna idéer på arbetsuppgifter eller andra saker som kan underlätta vårt arbete.

Naturligtvis kommer du få en kontaktperson att jobba nära eller få råd och stöttning från, men vi behöver i första hand drivande personer som inte är rädda att ta för sig och ställa frågor. Det vi ibland ser som självklart, är naturligtvis inte alltid det.❤

Olika typer av uppdrag man kan ha:

Göra hembesök

Göra veterinärbesök

Hämta och lämna foder, leksaker, mediciner hos stödhem

Jobba på fält med infångningar osv

Leta sponsorer

Stå på loppis

Stå på mässor och events

Vill du bli volontär?

Anmäl dig idag för att hjälpa oss göra skillnad för Östergötlands hemlösa katter.

En volontär berättar:

Mitt namn är Kim och jag bor och jobbar som lågstadielärare i Linköping. Jag började jobba som volontär i föreningen sommaren 2020. Jag hade länge velat bli stödhem hos föreningen men min sambo tyckte att det räckte med våra två egna katter. Till slut tog jag saken i egna händer och skrev ett meddelande till föreningen på facebook.

Martina som också bor i Linköping tog mig under sina vingar och vi åkte runtom i Östergötland på olika uppdrag. Vi åkte på stödhemsbesök, adoptionshemsbesök, adopterade bort katter, försåg stödhem med sand och mat, åkte med katter till veterinär samt åkte ut på uppdrag för att fånga katter med både håv och fälla. Jag lärde mig otroligt mycket den sommaren om hur föreningen jobbar och om katter generellt. Jag hade ingen aning om att Sverige hade ett så stort antal hemlösa katter som vi faktiskt har. Jag och Martina åkte även till en kattkoloni som föreningen precis börjat arbeta med. I slutändan hade föreningen hämtat 74 katter och kattungar därifrån. Jag vet, wow! En dag när vi var där för att se över läget hittade vi tre nya kattungar som var ca 5 veckor gamla. Alla stödhem vi hade var fulla så då ringde jag min sambo och bönade och bad för att få ta hem dom här tre raringarna varav en var medvetslös och låg illa till. Min sambo gick med på det och så blev vi också stödhem för första gången. Jag medicinerade kattungarna och med mycket stöd från Martina klarade sig alla kattungarna. Det slutade faktiskt med att vi behöll en av ungarna och utökade familjen till 3 katter.

Idag jobbar jag fortfarande som volontär i föreningen och jag är även stödhem (vilket är väldigt svårt att inte vara när man ser behovet som finns därute). Jag jobbar nära med Martina då det är vi två som är aktiva i Linköping och det är tur det för oj vilken klippa hon är. Hon har lärt mig allt jag kan och det är henne jag lutar mig mot så fort jag känner mig osäker på något vilket känns otroligt tryggt. Funderar du på att bli volontär? Tveka inte att höra av dig. Det finns mycket stöd att få och det är jätteroligt! En sak som är viktig att komma ihåg är att det inte alltid är enkelt att jobba som vi gör. Vi ger alla katter en chans hur skygga, arga och rädda dom än är. På grund av det här kan man inte förvänta sig att anmäla sig som volontär och anta att det bara handlar om att komma till ett katthem och klappa på och mysa med katterna. Vi får ibland in katter som är jättekeliga och vill vara nära men det vi framförallt jobbar med är ju de skygga katterna. Det handlar om att finnas där för de katter som inte vill vara nära oss människor. Det kanske låter som otacksamt arbete men tro mig, när man får ett sms om att katten äntligen vågat sig fram från under soffan eller vågat ta mat från stödhemmets hand så känns det otroligt bra! Det är en fantastisk känsla även som kontaktperson. Ibland kan det också vara så att katten eller katterna behöver flytta till ett nytt stödhem av någon anledning. Då är det vi som jobbar i föreningen som kommer för att hämta katterna vilket inte alltid är det enklaste om katten är rädd för människor. Jag och Martina har fått använda våra bästa knep för att lura in katten i buren eller tagit fram håven.

Den extremt tråkiga och sorgliga baksidan när man jobbar med hemlösa katter tycker jag är de fall som är svåra att hantera känslomässigt. Att åka till veterinär med sjuka katter är aldrig enkelt och ibland måste vi ta det svåra beslutet att låta en katt somna in. Detta hände mig sommaren 2021 då jag tagit in kattungen Lilo i mitt hem. Hon hittades ensam på en åker och varken syskon eller mamma syntes till. Lilo hann bara vara hos mig i ca 12 h innan vi åkte till akuten med henne på grund av förstoppning. Som volontär åkte jag in med henne och det var extra jobbigt eftersom hon varit hos mig. Efter många om och men var vi tvungna att låta henne somna in på grund av den svåra förstoppningen. Jag grät många tårar under det dygnet och även nu medan jag skriver det här. Det här är bara ett exempel på hur fel det kan gå när ej kastrerade katter får gå fritt ute. Jag tröstar mig med att veta att Lilo fick kärlek, gosiga filtar och god mat under den tiden hon var hos mig. Jag tröstar mig också med att veta att hon fick somna in omgiven av kärlek och inte behövde plågas till döds ensam ute på en åker. Som volontär i föreningen gör man det som passar en bäst. Att arbeta med sjuka katter är inte roligt men viktigt arbete även det. Jag tycker om att träffa människor och jobba ute på fältet vilket gör att denna typ av volontärarbete passar mig jättebra. Jag är kontaktperson till flera stödhem i den här delen av Östergötland och jag förser mina stödhem med sand, mat, råd och stöd. Jag ringer samtal och gör många hembesök hos de som ansökt om att bli stödhem eller adoptionshem. Jag åker även ut för att fånga in, flytta på och transportera katter när det behövs. Eftersom jag gör en del hembesök så ingår det också att prata med resten av styrelsen för att matcha rätt katt med rätt hem. Jag levererar och adopterar också ut katter till deras nya hem vilket alltid är roligt då de nya hemmen alltid är så glada och förväntansfulla!

Jag kan lugnt säga att det här jobbet har gett mig kunskap och glädje i mängder samtidigt som jag får privilegiet att hjälpa dessa fantastiska djur vare sig dom är keliga eller inte.