Att vara volontÀr

Hem » Att vara volontĂ€r

Vad kul att du har hittat hit och Àr intresserad av att bli volontÀr!

Viktigast för oss att förmedla initialt Àr att vi inte har nÄgot katthem, att vara volontÀr hos oss innebÀr alltsÄ inte att mata och klappa katter.

Vi har flera olika typer av uppgifter och vi Àr naturligtvis ocksÄ vÀldigt intresserade av att höra om du har nÄgra egna idéer pÄ arbetsuppgifter eller andra saker som kan underlÀtta vÄrt arbete.

Naturligtvis kommer du fĂ„ en kontaktperson att jobba nĂ€ra eller fĂ„ rĂ„d och stöttning frĂ„n, men vi behöver i första hand drivande personer som inte Ă€r rĂ€dda att ta för sig och stĂ€lla frĂ„gor. Det vi ibland ser som sjĂ€lvklart, Ă€r naturligtvis inte alltid det.❀

Olika typer av uppdrag man kan ha:

Göra hembesök

Göra veterinÀrbesök

HÀmta och lÀmna foder, leksaker, mediciner hos stödhem

Jobba pÄ fÀlt med infÄngningar osv

Leta sponsorer

StÄ pÄ loppis

StÄ pÄ mÀssor och events

Vill du bli volontÀr?

AnmĂ€l dig idag för att hjĂ€lpa oss göra skillnad för Östergötlands hemlösa katter.

En volontÀr berÀttar:

Mitt namn Àr Kim och jag bor och jobbar som lÄgstadielÀrare i Linköping. Jag började jobba som volontÀr i föreningen sommaren 2020. Jag hade lÀnge velat bli stödhem hos föreningen men min sambo tyckte att det rÀckte med vÄra tvÄ egna katter. Till slut tog jag saken i egna hÀnder och skrev ett meddelande till föreningen pÄ facebook.

Martina som ocksĂ„ bor i Linköping tog mig under sina vingar och vi Ă„kte runtom i Östergötland pĂ„ olika uppdrag. Vi Ă„kte pĂ„ stödhemsbesök, adoptionshemsbesök, adopterade bort katter, försĂ„g stödhem med sand och mat, Ă„kte med katter till veterinĂ€r samt Ă„kte ut pĂ„ uppdrag för att fĂ„nga katter med bĂ„de hĂ„v och fĂ€lla. Jag lĂ€rde mig otroligt mycket den sommaren om hur föreningen jobbar och om katter generellt. Jag hade ingen aning om att Sverige hade ett sĂ„ stort antal hemlösa katter som vi faktiskt har. Jag och Martina Ă„kte Ă€ven till en kattkoloni som föreningen precis börjat arbeta med. I slutĂ€ndan hade föreningen hĂ€mtat 74 katter och kattungar dĂ€rifrĂ„n. Jag vet, wow! En dag nĂ€r vi var dĂ€r för att se över lĂ€get hittade vi tre nya kattungar som var ca 5 veckor gamla. Alla stödhem vi hade var fulla sĂ„ dĂ„ ringde jag min sambo och bönade och bad för att fĂ„ ta hem dom hĂ€r tre raringarna varav en var medvetslös och lĂ„g illa till. Min sambo gick med pĂ„ det och sĂ„ blev vi ocksĂ„ stödhem för första gĂ„ngen. Jag medicinerade kattungarna och med mycket stöd frĂ„n Martina klarade sig alla kattungarna. Det slutade faktiskt med att vi behöll en av ungarna och utökade familjen till 3 katter.

Idag jobbar jag fortfarande som volontÀr i föreningen och jag Àr Àven stödhem (vilket Àr vÀldigt svÄrt att inte vara nÀr man ser behovet som finns dÀrute). Jag jobbar nÀra med Martina dÄ det Àr vi tvÄ som Àr aktiva i Linköping och det Àr tur det för oj vilken klippa hon Àr. Hon har lÀrt mig allt jag kan och det Àr henne jag lutar mig mot sÄ fort jag kÀnner mig osÀker pÄ nÄgot vilket kÀnns otroligt tryggt. Funderar du pÄ att bli volontÀr? Tveka inte att höra av dig. Det finns mycket stöd att fÄ och det Àr jÀtteroligt! En sak som Àr viktig att komma ihÄg Àr att det inte alltid Àr enkelt att jobba som vi gör. Vi ger alla katter en chans hur skygga, arga och rÀdda dom Àn Àr. PÄ grund av det hÀr kan man inte förvÀnta sig att anmÀla sig som volontÀr och anta att det bara handlar om att komma till ett katthem och klappa pÄ och mysa med katterna. Vi fÄr ibland in katter som Àr jÀttekeliga och vill vara nÀra men det vi framförallt jobbar med Àr ju de skygga katterna. Det handlar om att finnas dÀr för de katter som inte vill vara nÀra oss mÀnniskor. Det kanske lÄter som otacksamt arbete men tro mig, nÀr man fÄr ett sms om att katten Àntligen vÄgat sig fram frÄn under soffan eller vÄgat ta mat frÄn stödhemmets hand sÄ kÀnns det otroligt bra! Det Àr en fantastisk kÀnsla Àven som kontaktperson. Ibland kan det ocksÄ vara sÄ att katten eller katterna behöver flytta till ett nytt stödhem av nÄgon anledning. DÄ Àr det vi som jobbar i föreningen som kommer för att hÀmta katterna vilket inte alltid Àr det enklaste om katten Àr rÀdd för mÀnniskor. Jag och Martina har fÄtt anvÀnda vÄra bÀsta knep för att lura in katten i buren eller tagit fram hÄven.

Den extremt trĂ„kiga och sorgliga baksidan nĂ€r man jobbar med hemlösa katter tycker jag Ă€r de fall som Ă€r svĂ„ra att hantera kĂ€nslomĂ€ssigt. Att Ă„ka till veterinĂ€r med sjuka katter Ă€r aldrig enkelt och ibland mĂ„ste vi ta det svĂ„ra beslutet att lĂ„ta en katt somna in. Detta hĂ€nde mig sommaren 2021 dĂ„ jag tagit in kattungen Lilo i mitt hem. Hon hittades ensam pĂ„ en Ă„ker och varken syskon eller mamma syntes till. Lilo hann bara vara hos mig i ca 12 h innan vi Ă„kte till akuten med henne pĂ„ grund av förstoppning. Som volontĂ€r Ă„kte jag in med henne och det var extra jobbigt eftersom hon varit hos mig. Efter mĂ„nga om och men var vi tvungna att lĂ„ta henne somna in pĂ„ grund av den svĂ„ra förstoppningen. Jag grĂ€t mĂ„nga tĂ„rar under det dygnet och Ă€ven nu medan jag skriver det hĂ€r. Det hĂ€r Ă€r bara ett exempel pĂ„ hur fel det kan gĂ„ nĂ€r ej kastrerade katter fĂ„r gĂ„ fritt ute. Jag tröstar mig med att veta att Lilo fick kĂ€rlek, gosiga filtar och god mat under den tiden hon var hos mig. Jag tröstar mig ocksĂ„ med att veta att hon fick somna in omgiven av kĂ€rlek och inte behövde plĂ„gas till döds ensam ute pĂ„ en Ă„ker. Som volontĂ€r i föreningen gör man det som passar en bĂ€st. Att arbeta med sjuka katter Ă€r inte roligt men viktigt arbete Ă€ven det. Jag tycker om att trĂ€ffa mĂ€nniskor och jobba ute pĂ„ fĂ€ltet vilket gör att denna typ av volontĂ€rarbete passar mig jĂ€ttebra. Jag Ă€r kontaktperson till flera stödhem i den hĂ€r delen av Östergötland och jag förser mina stödhem med sand, mat, rĂ„d och stöd. Jag ringer samtal och gör mĂ„nga hembesök hos de som ansökt om att bli stödhem eller adoptionshem. Jag Ă„ker Ă€ven ut för att fĂ„nga in, flytta pĂ„ och transportera katter nĂ€r det behövs. Eftersom jag gör en del hembesök sĂ„ ingĂ„r det ocksĂ„ att prata med resten av styrelsen för att matcha rĂ€tt katt med rĂ€tt hem. Jag levererar och adopterar ocksĂ„ ut katter till deras nya hem vilket alltid Ă€r roligt dĂ„ de nya hemmen alltid Ă€r sĂ„ glada och förvĂ€ntansfulla!

Jag kan lugnt sÀga att det hÀr jobbet har gett mig kunskap och glÀdje i mÀngder samtidigt som jag fÄr privilegiet att hjÀlpa dessa fantastiska djur vare sig dom Àr keliga eller inte.